Vi har haft et stort projekt her i huset. Vi ville have sat et kæmpevindue op i vores stue. Du ved, sådan et, der faktisk bare er en stor rude – fra gulv til loft. Det var en drøm, som vi har haft i mange år. Og ja, det er endeligt lykkedes at få naturen tættere på. Det virker faktisk, som om at vores hus er midt i naturen. Udsigten er flot. Men det blev til et større projekt, end vi havde regnet med. Først var der det her med at få tilladelse til at lave den facade på huset om. Det tog lidt tid. Af en eller anden grund blev de meget forsinkede med den dispensation, vi skulle have på kommunen. Men efter en del tovtrækkeri med dem fik vi dispensationen. Vi kunne starte ændringen.

Forsinkelse

Vinduesinstallatørerne havde lovet at komme. Men de kom bare ikke på det aftalte tidspunkt. Vi fik en opringning fra dem. De fortalte os, at der havde været en ulykke på fabrikken, hvor vinduet skulle produceres. De ville blive forsinket en uge.
Jeg siger dig: Jeg var ved at sprænges af arrigskab og ærgrelse. Men det nyttede jo ikke noget at gå og være sur over det. Og en uge kan man godt vente. Vi har jo talt om det i mange år. Så en uge fra eller til gør ikke noget.

Vinduesinstallatørerne kom endelig. De satte i gang med arbejdet. Der skulle rives noget af muren ned. De havde erfaringen med det, så jeg var rolig. På et tidspunkt var der så en af installatørerne, der sagde til mig, at han kunne se, at vi har lecanødder som isoleringsmateriale i hulmurene. Han fortalte, at vi burde få dem fjernet og få lavet en ny hulmursisolering.

Godt materiale til hulmure

Jeg spurgte ham om hvorfor. Han forklarede mig, at lecanødder slet ikke er så effektive som andre materialer. De kan også angribe muren, så den ligesom bliver ødelagt. Nåda. Jeg begyndte derfor at lede efter en isolatør. Søgte på nettet: ”Isolering af hulmur”. Jeg fandt et firma, som jeg ringede til. Jeg ville gerne lige tjekke med dem, hvad det var ham, vinduesinstallatøren havde sagt. Ganske rigtigt. Isolatøren fortalte mig, at lecanødder kan angribe muren med syre. Jeg forhørte mig derfor om, hvad det vil sige sådan i praksis at få dem fjernet og få efterisoleret murene i vores hus.Antog med det samme, at det ville være en fornuftig investering.

Først et tjek

Isolatøren forklarede, at det i første omgang ville sige, at de kommer og tjekker huset. Kan de konstatere, at isoleringen er mangelfuld eller ikke eksisterende, vil de fjerne, det der er tilbage, og sprøjte nyt isoleringsmateriale ind. Det behøver ikke at være en kæmpe og tidskrævende operation.Og de bruger det bedste materiale: https://calidi.dk/materialer/

Jeg bad dem om at komme så hurtigt, de kunne. De kom da også i løbet af ugen efter. Og de fik lavet en efterisolering af murene i huset. Heldigvis. Det nytter jo ikke noget at købe et stort, flot vindue, hvis resten af huset er dårligt isoleret. Så ja, det blev til et noget større projekt end vi først havde regnet med. Men nu er det færdigt. Vi nyder udsigten og ved, at vi ikke får problemer med kolde vægge til vinter.