Vi har haft et stort projekt her i huset. Vi ville have sat et kæmpevindue op i vores stue. Du ved, sådan et, der faktisk bare er en stor rude – fra gulv til loft. Det var en drøm, som vi har haft i mange år. Og ja, det er endeligt lykkedes at få naturen tættere på. Det virker faktisk, som om at vores hus er midt i naturen. Udsigten er flot. Men det blev til et større projekt, end vi havde regnet med. Først var der det her med at få tilladelse til at lave den facade på huset om. Det tog lidt tid. Af en eller anden grund blev de meget forsinkede med den dispensation, vi skulle have på kommunen. Men efter en del tovtrækkeri med dem fik vi dispensationen. Vi kunne starte ændringen.
Forsinkelse
Vinduesinstallatørerne havde lovet at komme. Men de kom bare ikke på det aftalte tidspunkt. Vi fik en opringning fra dem. De fortalte os, at der havde været en ulykke på fabrikken, hvor vinduet skulle produceres. De ville blive forsinket en uge.
Jeg siger dig: Jeg var ved at sprænges af arrigskab og ærgrelse. Men det nyttede jo ikke noget at gå og være sur over det. Og en uge kan man godt vente. Vi har jo talt om det i mange år. Så en uge fra eller til gør ikke noget.
Vinduesinstallatørerne kom endelig. De satte i gang med arbejdet. Der skulle rives noget af muren ned. De havde erfaringen med det, så jeg var rolig. På et tidspunkt var der så en af installatørerne, der sagde til mig, at han kunne se, at vi har lecanødder som isoleringsmateriale i hulmurene. Han fortalte, at vi burde få dem fjernet og få lavet en ny hulmursisolering.
Godt materiale til hulmure
Jeg spurgte ham om hvorfor. Han forklarede mig, at lecanødder slet ikke er så effektive som andre materialer. De kan også angribe muren, så den ligesom bliver ødelagt. Nåda. Jeg begyndte derfor at lede efter en isolatør. Søgte på nettet: ”Isolering af hulmur”. Jeg fandt et firma, som jeg ringede til. Jeg ville gerne lige tjekke med dem, hvad det var ham, vinduesinstallatøren havde sagt. Ganske rigtigt. Isolatøren fortalte mig, at lecanødder kan angribe muren med syre. Jeg forhørte mig derfor om, hvad det vil sige sådan i praksis at få dem fjernet og få efterisoleret murene i vores hus.Antog med det samme, at det ville være en fornuftig investering.
Først et tjek
Isolatøren forklarede, at det i første omgang ville sige, at de kommer og tjekker huset. Kan de konstatere, at isoleringen er mangelfuld eller ikke eksisterende, vil de fjerne, det der er tilbage, og sprøjte nyt isoleringsmateriale ind. Det behøver ikke at være en kæmpe og tidskrævende operation.Og de bruger det bedste materiale: https://calidi.dk/materialer/
Jeg bad dem om at komme så hurtigt, de kunne. De kom da også i løbet af ugen efter. Og de fik lavet en efterisolering af murene i huset. Heldigvis. Det nytter jo ikke noget at købe et stort, flot vindue, hvis resten af huset er dårligt isoleret. Så ja, det blev til et noget større projekt end vi først havde regnet med. Men nu er det færdigt. Vi nyder udsigten og ved, at vi ikke får problemer med kolde vægge til vinter.
Når du køber hus for første gang, så er der virkeligt mange ting, som du skal lære. Og der vil hele tiden dukke nye ting op, som du slet ikke havde tænkt på, da du skrev under på købsaftalen. Fx sådan noget som at få sikret dine lån. Eller at få tjekket, at tilstandsrapporten faktisk fortæller hele sandheden om huset. Der kan nemlig være fejl og mangler i det. Nu stoler du naturligvis på din advokat, og du har tillid til ejendomsmægleren. Men alligevel. Der er også noget, som du selv kan gøre – og bør gøre.
Energieksperten
Det første, som du skal gøre, når du har skrevet under på købsaftalen, er at lave et tjek af huset sammen med en energiekspert. Og her tænker jeg især på, at du skal have tjekket hulmurene og loftet. Hulmursisolering er nemlig ofte overset i tilstandsrapporterne – af gode grunde. Det er ikke lige sådan at se ind i en hulmur. Og den byggekyndige vil ikke beskadige bygningen, som han skriver tilstandsrapporten for. Det samme gælder loftsisolering, selvom det er nemmere for den byggekyndige at se denne. Så længe han har adgang til husets indre.
Særligt hulmure er vigtige
Når du tilkalder en energiekspert, så lad ham vide, at det især handler om hulmurene. Han har nemlig et særligt instrument, der kan ’se’ igennem muren. Han vil derfor kunne se, om der er brug for efterisolering eller total ny isolering af hulmuren. Det vil være rart for dig at vide, fordi du vil bedre kunne forklare en isolatør, hvad dit problem handler om. Ofte vil der være tale om efterisolering. De fleste huse har fået hulmursisolering. Men der sker det, at isoleringsmaterialet forvitrer og dermed ikke længere er effektivt. I nogle tilfælde kan materialet være faldet helt ned i bunden af muren. I andre kan det have omdannet sig til en klump af fiberfiltrer, der slet ikke hænger sammen på en måde, der isolerer hulmuren. Der er også tilfælde, hvor der har været anvendt isoleringsmaterialer, der slet ikke er egnede til isolering længere.
De kan faktisk have direkte negative konsekvenser for muren. Fx syredannelse i mørtel og sten, hvilket vil føre til sammenfald nogle steder. Så: Få en isolatør og en energiekspert på besøg, hvis du er bare det mindste i tvivl. Og husk: Selvom det koster penge at få lavet ny hulmursisolering, så er det i længden en gevinst for dig: Dit hus vil blive meget mere klimavenligt. Du vil leve i et bedre indeklima. Dit hus stiger i værdi! Så, selvom investeringen ikke kan ses – sådan fysisk – så er det altså godt, hvis du sørger for, at hulmurene har korrekt og effektiv isolering. Det betyder måske, at du er nødt til at udsætte indflytningen i nogle få dage. Men hellere det, end at du skal flytte ud igen og bo på hotel sammen med hele familien i flere dage på et senere tidspunkt, hvor du ikke har penge til det, men hvor kravet om god isolering af hulmurene bliver så