Forleden var min datter på nettet. Hele dagen. Jeg aner ikke, hvad hun lavede. Hun var dog til at tale med under aftensmaden. Hun var faktisk ret nysgerrig efter at få at vide, hvordan man bliver rig. Vi spurgte hende om, hvorfor hun gerne vil være rig – og hvad hun forstår ved begrebet rigdom. Hun fortalte os, at hun havde set på boliger på nettet. Hele dagen. Hun havde fundet sådan et site med luksusboliger fra hele verden. Og her havde hun set forskellige huse, og hvordan de var indrettet. Det var mestendels huse, som mangemillionærer ejede. Du ved sådan nogle kæmpevillaer i naturskønne områder, hvor der er massevis af plads, hjemmebiografer, pools og garager til mindst 15 biler.

En drøm om luksus

Hun var åbenbart blevet grebet af den der tilgang til tilværelsen, som går ud på, at man skal nyde den. Og det betyder i hendes øjne, at man skal tilegne sig luksus. Og fordi luksusting som regel er dyre, så skal man være rig. Ja, der er en vis logik i hendes tankegang. Jeg synes dog bare, at hun glemmer en anden side af luksus: Er det ikke også luksus at kunne gøre, hvad man vil? Når man ikke er rig, men har nok til at leve med, så har man vel også en form for luksus? Det skulle hun tænke over. Men samtalen fortsatte om, hvad rigdom og luksus er. Er I rige, spurgte hun på et tidspunkt. Vi måtte sige, at nej det er vi ikke, vi er heller ikke fattige. Vi er sådan bare almindelig middelklasse. Vi passer vores jobs, og vi sørger for at vores hus og have bliver holdt ved lige. Lige i disse dage er vi i gang med at planlægge en renovering af både køkken og badeværelse. Det er de rum, vi har forsømt at gøre noget ved i mange år. Sidste år var det kælderen, der fik en overhaling. Den er blevet ret lækker nu.

Indretning af nyt badeværelse

Måske er det de planer, som vores datter har hørt om, der fik hende til at lede efter luksusboliger på nettet? Tanken ligger ikke fjernt. Hun er jo et sensitivt barn. Så jeg spurgte hende om, hvorfor hun egentlig havde set på videoer med boliger – og ikke om ridning – på nettet hele dagen. Hendes svar var, at hun havde søgt på indretning af badeværelse, fordi hun havde hørt os diskutere, om vi skulle have badekar og brusekabine eller skippe badekarret. Og så havde den ene YouTube-kanal ført til den næste. Hun var blevet ført rundt i hele verden. Lige fra Los Angeles til Dubai og kæmpepaladser i Asien.

Masser af nye ideer

Hun havde fået nogle gode idéer til indretning af badeværelser, men som hun sagde, hun kan ikke forestille sig, hvordan vores vil komme til at se ud, hvis vi laver et badekar. Vi talte lidt om hendes idéer. Det viser sig, at hun godt kan lide en lidt stram stil. Sådan funktionelt, men også hyggeligt. Noget med lækre dufte – måske nogle duftpinde. Vi lovede hende ikke at sætte forgyldte armaturer op.