Du er blevet inviteret til fest. Du ved, at det bliver en sjov aften, hvor der vil være en masse søde mennesker og sjove situationer. Det er jo det, fest handler om. Men hvis det nu var dig, der skulle afholde festen, hvad ville du så sørge for, at dine gæster fik at spise og drikke? Selvfølgelig kommer det an på, hvorfor der skal være fest. Her i landet har vi jo en masse standardiserede rutiner for, hvad man gør, når der er fest: Bryllupsfesten, hvor familie og andre særligt udvalgte deltagere, afholdes som regel med en reception, hvor der serveres vand, vin mv. Derefter vil der være middag med rødvin og efterfølgende dans. Muligvis også drinks. Men en fest for vennerne? Bliver der serveret en middag? Eller bliver der serveret drinks, der er lavet af forskellige former for alkohol blandet med likør eller andre ingredienser, så I bliver i rigtigt godt humør?

Forskellen på lys og mørk rom

I min omgangskreds ynder vi at lave tematiske feste. Det kan være, at festen bliver baseret på et tema, der handler om pirater og de caribiske øer. Der bliver derfor lavet grundig research, på hvilke forskellige drinks der findes med rom. Vi afdækker alt, hvad der findes af drinks med lys rom og med mørk rom.

Se eksempler på mørk rom

Se eksempler på lys rom

Vi undersøger også, hvor der bliver fremstillet rom. Og ja, der er ikke en af os, som ikke ved, at mørk rom er lagret rom. Det giver os noget at tale med hinanden om. Det er et sjovt emne at tale med vennerne om – altså dem, der ikke har været involveret i at arrangere festen! Og det giver os også en anledning til at prøvesmage den lyse rom eller den mørke, inden vi lærer os selv at blande de forskellige drinks, der indeholder rom.

En spændende proces

Faktisk var der en af mine venner, som gik så vidt, at han besøgte et site, der viser, hvordan man fremstiller rom. Han fik lov til at hente nogle billeder af fremstillingsprocessen. Lige fra hvordan høsten af sukkerrørene sker i dag, til det endelige produkt. De blev så brugt som udstillingsmateriale under festen. Folk kan godt lide at betragte et billede og kommentere på det. Det kom der mange gode samtaler ud af. Og ja, der var mange forskellige drinks at vælge imellem. Drinks, der indeholdt forskellige typer af rom. Faktisk blev det til en lærerig og sjov fest. Ikke kun på grund af de piratkostumer, som alle mødte op i. Også fordi vi lærte noget om rom. Vi lærte, hvordan man kan nyde mørk rom fra et særligt glas. Vi lærte om, hvordan lys rom bør drikkes, og i hvilke sammenhænge.

Ja, det var faktisk en af de bedste fester, vi har afholdt. Vi fik ikke drukket for meget. Nok, til at alle havde det sjovt med hinanden. Vi fik alle smagt både lys og mørk rom. Og vi vågnede ikke op næste dag med en bankende hovedpine, fordi vi havde ikke drukket andre slags alkohol. Den næste fest kommer muligvis til at få et tema, der hedder noget i retning af fransk livsstil.