Her på min arbejdsplads er vi ved at lægge vores arbejdsgange om. Vi har haft en Lean konsulent ude for at hjælpe os med at komme i gang, og i løbet af de sidste 6 måneder har han virkeligt formået at få formidlet til os, hvad det egentlig handler om. Det handler om effektivisering, ikke om nedskæringer, sådan som vi troede til at begynde med. Nu er vi så nået til et punkt, hvor han mener, at det vil gavne organisationen, hvis nogle af os vil hjælpe ham videre i processen. Det kræver, at vi kommer på et Lean kursus, så vi får nogle værktøjer, vi kan bruge i det daglige – især i de dage, hvor han ikke er her.

Alle mand ombord

Vi blev kaldt til møde alle sammen, og vi blev enige om, at 2 af os skal deltage i kurset. Desværre blev jeg ikke valgt til at være én af de to. Men det ville jeg ellers gerne have, men måske kommer der en chance senere. Måske om et halvt års tid. Det slog lidt af min interesse ned.
Alligevel, da jeg kom skuffet hjem fra arbejde, satte jeg mig ned ved min Mac for at kigge lidt på, hvad der findes af Lean kurser.
Til at begynde med blev jeg temmelig forvirret. Sitet, jeg besøgte, talte om gule, grønne og sorte bælte. ”Det er da ikke karate”, tænkte jeg. ”Hvad er det for noget”, ”Hvorfor gør de det til noget kampsportsagtigt, eller er det bare en nem måde at få folk interesserede?”
Jeg leder videre og opdager, at der er en grund til, at de taler om bælter: Principperne, som Lean arbejder med, stammer fra Japan. ”Aha. Ja, det giver mening at tale om bælter så. Ham der, Lean konsulenten, har jo fortalt os, mange gange, at det nærmest er en filosofi, som virksomheden og dens medarbejdere udfører og forbedrer arbejdet efter. På daglig basis. Og det tager tid. Man springer ikke fra hvidt bælte til et sort fra den ene dag til den anden.”

Kaizen hvad for noget?

Jeg læser videre om Lean og finder ud af, at mange af filosofiens principper og metoder er opkaldt efter japanske ord: ”Toyota Kata” eller ”Kaizen”. Et fuldkomment overblik fik jeg ikke, men jeg blev da noget klogere. Overblikket kommer sikkert, hvis jeg kan få lov til at komme på et introduktionskursus. Jeg så et site, hvor de skriver, at man kan få et 2-dages introkursus. De skriver også, at det henvender sig til os, som bare er interesserede. Det må jeg jo sige, at jeg er. Til trods for min skuffelse over ikke at være én af de to, som skal på Lean kursus nu.
Jeg klikker ind på sitets liste over, hvornår forskellige Lean kurser bliver afholdt. Jeg kan se, at der bliver holdt et introduktionskursus om 1 uges tid. Det er for tidligt. Jeg kan ikke nå at få tilmeldt mig til det. Jeg ville ellers godt have brugt et par fridage på det – og for egen regning. Men jeg kan nå at tilmelde mig kurset, som holdes om et halvt år.