Min nabo er altså noget af en hidsig personlighed. Man skal virkeligt have fløjlshandsker på i sit ordvalg, når man taler med ham. Han er sådan set sød nok, men jeg tror faktisk, at han har et eller andet kompleks. Måske et mindreværdskompleks. Han har sådan en tendens til altid at ville have ret. Uanset hvad vi taler om. Er det politik, så er det nemt nok for mig bare at slå ørerne fra, når vi taler sammen over hækken, og så bare give ham ret i alt, hvad han siger. Men er det om mine naboer til den anden side, så har jeg altså lidt svært ved at give ham ret i, at de er nogle løgnere.

I retten for injurier

Han fortalte mig en dag – sidste sommer – at han havde taget dem i retten for injurier. De havde – efter hans udsagn – sat et rygte i omløb om, at han er sindssyg. Han forklarede mig, at han ikke er sindssyg, men har været indlagt, fordi han skulle have en nyreoperation. Hvordan han fandt på, at lige netop mine naboer til den anden side havde sat rygtet i omløb, ved jeg ikke. Jeg ved bare, at alle her på vejen, hvor vi bor, ved at han var på hospitalet. At der så er nogle mennesker her, der måske har en meget livlig fantasi og måske også taler lidt for højt om, hvad de tænker, er måske ikke så godt. I hvert fald så kom det ham for øre, at han blev betragtet som sindssyg. Han blev fornærmet. Og lagde sag an.

Skal ikke politianmeldes

Nu er det jo sådan, at man ikke skal politianmelde injurier. Man skal selv henvende sig i retten for at få en injuriesag startet op. Det havde han brugt meget tid på. Han følte åbenbart, at det, at han blev kaldt for sindssyg, var fornærmende imod ham.
Jeg ved ikke helt, hvorfor. Selv synes jeg faktisk godt, at man kan tale offentligt om sindssyge. Der er jo mange forskellige grader af sindssyge. Og hvor ligger det forkerte i at tale om, at man har været syg i sindet? Faktisk så tror jeg, at det er de færreste mennesker, der ikke oplever – på et eller andet tidspunkt i deres liv – at få en eller anden form for sygdom i sindet. En depression kan vel godt kaldes en form for sindssyge.

Han kører sagen videre

Men min nabo synes altså ikke, at det er ok. Så han fik oprettet injuriesagen imod mine andre naboer. Han tabte sagen. Retten fandt ikke, at der var tale om æreskrænkende eller fornærmende udtalelser. Han kunne ikke præcisere nærmere, hvad naboerne havde sagt om ham, han kunne kun fastslå, at folk her på vejen omtaler ham som sindssyg.Og at han fandt det var injurier.

Jeg tænker, at han måske er lidt overfølsom, måske ikke helt har føling med, at betegnelsen ”sindssyg” ikke har den samme betydning som den måske, havde for 50 år siden. Dengang talte man ikke om, at man var deprimeret eller havde ADHD. Det gør man i dag. Uden at det skaber problemer. Og heldigvis kan vi tale om det. Uden at der skal startes injuriesager om det.