Misbrug af alt fra piller over kokain til hash og extacy er alt for mange steder blevet nærmest acceptabelt – og det på trods af, at det er almen viden, at stofferne ødelægger hjernen hos misbrugeren, smadrer sociale færdigheder og ødelægger økonomien. Der synes at være en tendens blandt især unge til, at al viden og fornuft afvises.

Mange foreninger, der beskæftiger trænere, virksomheder med ansatte i nøglepositioner etc. og – ikke mindst – forældre er begyndt at benytte sig af tankegangen “tillid er godt men kontrol er bedst”, og de tester ansatte, frivillige og afkom for evt. misbrug. Det sker med forskellige typer af tests. Det kan være alt fra en isoleret hash test til mere bredspektrede narkotest.

Nu kommer så det store emne: Skal man som forælder teste sine børn? Og hvordan?

Test for narko – virker det?

I dag er der rige muligheder for at teste sine børn, ansatte etc. ganske nemt og udramatisk. Man kan købe – i øvrigt ganske billigt – forskellige typer af test på nettet. Et eksempel på dette er hjemmesiden narkotikatest.dk – her findes et rigt udvalg af de absolut bedste og mest præcise tests.

Man kan teste spyt, hvilket gør manipulation nærmest umulig – spyttet tages med en vatpind, og i modsætning til test af urin, hvor det er muligt at snyde ved at lade en anden tisse i glasset, er der ingen mulighed for at skjule sig med en spyttest.

Sikkerheden i disse tests er i dag så høj, at det reelt er muligt at sige, at den er absolut. Det er dog stærkt tilrådeligt, at der tages en sekundær tests – og gerne udført af en læge – hvis der er en person, der tester positivt og ikke indrømmer. Det ville jo være ganske og aldeles forfærdeligt, hvis man afskediger en medarbejder, der er uskyldig. Eller hvis man sætter sanktioner på et ungt menneske, der i virkeligheden ikke har indtaget stoffer.